dimarts, 6 de novembre de 2007

Els Tres Tombs

Antigament es celebrava al dia de Sant Antoni Abat, altrament dit Sant Antoni "del porquet"(17 de gener) peró des d'un temps ençà (més o menys 1995) s'ha anat enrederint. Es celebrava integrament amb gent de Manresa. Hi havia grans quantitats d'animals de tir, com cavalls i ases, i tots aquests eren beneit en aquesta celebració.

El mateix dia es feia carn a la brasa (butifarrada) i es repartia coca de postres, tot pagat pel pendoner, obviament. Aquesta mateixa persona s'havia d'espavilar per pagar i reservar totes les coques o butifarres. El pendoner era triat cada any per la junta dels traginers i s'identificava perquè portava una senyera del gremi. Aquesta senyera també es passava de l’antic pendoner al pendoner de l’any següent a manera de símbol.
En un principi el recorregut consistia a donar voltes al voltant del jardinet que hi ha just davant de la Casa Caritat, peró posteriorment es va ampliar, ja que l'afluéncia d'animals era abundant, cada any hi havia més i a vegades casi no hi cavien. El nou recorregut passava pel carrer Bilbao fins la carretera de Vic i baixaven per Jacint Verdaguer.
Els carros de càrrega (un portava fusta, l'altre les botes, un altre garbes de palla) eren bastant dificils de moure i es necessitaven varis animals de tir, com per exemple el perxeró, un cavall de raça francesa de gran corpulència . Els guarniments dels cavalls estaven adornats amb tatxes daurades i els carros, fins i tot les radis de les rodes eren envoltades de boix.
Per Sant Antoni s'anava a buscar boix i herbes aromàtiques (romaní, espígol, ...) per tal de fer les enramades.
Actualment s’hi portaven altre tipus d’animals, com gossos i periquitos, pero ara ja fa uns quants anys que no es celebra.

Tres Tombs

1 comentari:

Anònim ha dit...

Res.
Jo recordo de petita aquesta festa, l´avi ens portava dalt del seu carro de repartidor de La Fruitera Manresana, a la seva jove, la meva mare, la nostra gosseta "La Perla" vestida de nena amb unes ulleres negres i la pipa del avi fumejant a la seva boca, i també anaven dalt del carro altres persones que no recordo.