dimarts, 2 d’octubre de 2007

La Fàbrica Nova

L'entrada de la Fàbrica Nova està situada al carrer Bertrand i Serra. Aquesta es dedicava a la filatura i teixit de cotó. En el seu temps va ser la fàbrica més important de Catalunya. Hi treballaven, en els seus millors temps, més de 3000 persones, en especial dones. A les hores de iniciar la feina era digne de veure la riuada de persones que es concentraven a l'entrada de la fàbrica.
Els torns eren de 6 a 14 hores i de 2 a 10 del vespre. Cada dia es concentraven autocars de poblacions veïnes que portaven les treballadores, essent avisades pel porter mitjançant un "pito". Per poder ampliar les edificacions de la fàbrica es va modificar el carrer que inicialment era continuació de l'actual Sant Joan d'en Coll i que amb la nova remodelació tornarà a la seva originària alineació, incloent la desviació del torrent que passa per sota.
També hi havia una guarderia encarregada de cuidar tots els nens de les dones que hi treballaven. Les monges eren les encarregades de portar l'establiment i hi havia nens petits de fins a 2 anys.


Fabrica Nova