dimarts, 2 d’octubre del 2007

La Fàbrica Nova

L'entrada de la Fàbrica Nova està situada al carrer Bertrand i Serra. Aquesta es dedicava a la filatura i teixit de cotó. En el seu temps va ser la fàbrica més important de Catalunya. Hi treballaven, en els seus millors temps, més de 3000 persones, en especial dones. A les hores de iniciar la feina era digne de veure la riuada de persones que es concentraven a l'entrada de la fàbrica.
Els torns eren de 6 a 14 hores i de 2 a 10 del vespre. Cada dia es concentraven autocars de poblacions veïnes que portaven les treballadores, essent avisades pel porter mitjançant un "pito". Per poder ampliar les edificacions de la fàbrica es va modificar el carrer que inicialment era continuació de l'actual Sant Joan d'en Coll i que amb la nova remodelació tornarà a la seva originària alineació, incloent la desviació del torrent que passa per sota.
També hi havia una guarderia encarregada de cuidar tots els nens de les dones que hi treballaven. Les monges eren les encarregades de portar l'establiment i hi havia nens petits de fins a 2 anys.


Fabrica Nova

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola,
El meu comentari respecte a les fàbriques, és que abans quan una noia filla de treballadors tenia de treballar, si els pares podien fer el sacrifici de pagar estudis a una noia, era mes ben vist pel seu futur que la noia estudies "Comerç" per entrar en un Despatx, i si a la noia li agradava estudiar, lo millor era anar al "INSTI" el Lluis de Peguera i fer després una carrera per defensar-se a la vida o potser per fer un bon casament.
El ambient de les fàbriques no era gaire sa per les bones noies segons una meva tieta que va passar la seva joventut treballant-hi.
Ara pensar així sembla prehistòric, lo ideal seria poder triar, cosa avui dia més a l´abast de tothom encara que mols diguin que tot està malament, jo crec que podem triar,¡ que ja es molt¡
Be, res mes. Adeu.